Αιγύπτιοι Αλιεργάτες

Η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα τον Ιούνη του 2012

aigyptios

Το χρονικό της επίθεσης

Στις 12/06/2012 τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες που εργάζονταν στα καϊκια της Ιχθυόσκαλας και διέμεναν σε μονοκατοικία στο Ικόνιο Περάματος – όρια με Κερατσίνι – έγιναν στόχος επίθεσης λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (03.10 περίπου) από ομάδα 20-25 ατόμων.

Συγκεκριμένα, 20 άτομα – 10 σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. – επιβαίνοντα σε 10 μηχανάκια αφού έσπασαν τα παράθυρα της οικίας πέταξαν καπνογόνα και φωνάζοντας και βρίζοντας κραδαίνοντας ρόπαλα και ξύλα επιτέθηκαν στους τέσσερις ψαράδες που βρήκαν μέσα στο σπίτι. Οι τρεις που κοιμούνταν στο σπίτι κατάφεραν να διαφύγουν, ο τέταρτος, όμως, ο οποίος κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικιίας δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να δεχτεί το μένος των Χρυσαυγιτών, οι οποίοι τον χτυπούσαν αλύπητα και τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά. Πρόκειται για τον Αμπου Ζέιντ Μουμπάρακ Αμπου Ζέιντ, 28 ετών, πατέρα 3 παιδιών, στον οποίο προκάλεσαν βαρύτατο διπλό κάταγμα στην κάτω γνάθο και στα ρινικά οστά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Τζάνειο και στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό λόγω των βαρύτατων τραυμάτων του.

Λίγο αργότερα η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα – 5 άντρες και 1 δεκαοχτάχρονη γυναίκα – στη Λ. Σχιστού που εμπλέκονταν στην επίθεση. Τους απέδωσαν κατηγορίες για βαριά απρόκλητη σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης περιουσίας – καθώς εκτός από την μονοκατοικία, έσπασαν και 2 αυτοκίνητα και 1 τρίκυκλο που ήταν παρκαρισμένα έξω από την οικία ιδιοκτησίας των αλιεργατών – και παράβαση του νόμου περί όπλων. Οι δράστες της επίθεσης αναγνωρίστηκαν από τα θύματά τους. Πρόκειται για τους Ευγενικό Μάρκο, Αγριόγιαννη Δημήτρη, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, Θωμά Μαριά, Νικητοπούλου Ελένη-Χριστίνα και Αναστάσιο Πανταζή. Ο τελευταίος – επονομαζόμενος και πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα – είναι ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων της επίθεσης στους αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ ενώ εμπλέκεται και στη δολοφονία Π. Φύσσα και είναι ήδη προφυλακισμένος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά την επίθεση στους αλιεργάτες ο Πανταζής «σε απολογητικό υπόμνημα που είχε, τότε, καταθέσει είχε αρνηθεί την ανάμειξή του στην επίθεση, υποστηρίζοντας ότι τη στιγμή της επίθεσης εκείνος βρισκόταν σε εστιατόριο στο Πέραμα. Είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία των μαρτύρων που τον είχαν αναγνωρίσει λέγοντας ότι βρισκόταν σε μακρινή απόσταση και ότι «δεν μπορούν να προβούν σε ουδεμία αναγνώριση». Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη «Χρυσή Αυγή» κάνοντας λόγο ενώπιον της 4ης ανακρίτριας για «ακρότητες του κυρίου Κασιδιάρη»!

Αποκαλυπτικό είναι απόσπασμα από τα πρακτικά της κατάθεσής του, που έχει στη διάθεσή της η «Κ»: «Ζητώ πιστοποιητικό που να προκύπτει ότι δεν είμαι μέλος της Χρυσής Αυγής ώστε να αποδειχθεί ότι δεν έχω καμία σχέση και ζητώ να μην πληρώσω εγώ για τις ακρότητες του κυρίου Κασιδιάρη, τις οποίες και καταδικάζω. Δεν θα πληρώσω εγώ την αντιπαράθεση της Χρυσής Αυγής και των αριστερών κομμάτων»! Η ανακρίτρια είχε αφήσει ελεύθερο τον 34χρονο με εγγύηση 2.000 ευρώ, υποχρεώνοντάς τον να παρουσιάζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του». (Για την δράση του Αναστάσιου Πανταζή βλ. επίσης εδώ. Αναφέρεται ονομαστικά δύο φορές στο πόρισμα Βουρλιώτη στα σημεία 8 και 9).

Ο Λαγός προαναγγέλλει την επίθεση

Πρόκειται για ένα προαναγγελθέν έγκλημα, καθώς όπως αποδεικνύεται και από την ομιλία του Γ. Λαγού, βουλευτή Β Πειραιώς της Χ.Α. και ήδη έγκλειστου σττον Κορυδαλλό, η Χρυσή Αυγή είχε επανειλλημένα στοχοποιήσει τους Αιγύπτιους ψαράδες της περιοχής, ενώ στο βίντεο που επισυνάπτεται ο Λαγός σε ομιλία του στην καφετέρια Αίνιγμα στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν την επίθεση, λέει τα εξής:

“…Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για  κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους  Αιγύπτιους που κάνουν ό, τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό  στη Χρυσή Αυγή…»(1, 2).

Η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και οι Χρυσαυγίτες

Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου εργάζονται αρκετοί μετανάστες ψαράδες κυρίως Αιγυπτιακής καταγωγής και οι επιθέσεις της Χ.Α. αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο. Οι αλιεργάτες που έρχονται να εργαστούν στα ψαροκάικα υπόκεινται σε ιδιαίτερο καθεστώς ερειδόμενο σε διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο Λαγός τον Νοέμβριο του 2012 έκανε “επίσκεψη” στην Ιχθυόσκαλα επικεφαλής κλιμακίου της οργάνωσης κατά την οποία απείλησε τους μετανάστες εργάτες.

Επίσης, στην Ιχθυόσκαλα εργαζόταν ο Νίκος Κούζηλος, εξάδελφος του συνονόματου βουλευτή Α’ Πειραιώς της Χ.Α., ο οποίος με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας αναβαθμίστηκε από φύλακα σε επόπτη (αναπληρωτής διευθυντής, το νο2 της Σκάλας).

Η τοποθέτηση αυτή στις 21/11 πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός που θα την επέτρεπε εγκρίθηκε 3 μήνες μετά. Η θέση του επόπτη μέχρι τότε απαιτούσε πτυχίο ΤΕΙ, ενώ ο Κούζηλος είναι απόφοιτος δημοτικού. Τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου του 2013, με τον Ν. Κούζηλο στη θέση του επόπτη, έφυγαν δωρεάν ψάρια από εκεί για τα γραφεία της ΧΑ στην Αθήνα.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στον Οργανισμό, με έγγραφες αναφορές του διευθυντή και του επόπτη Κούζηλου, οι οποίες υποδείκνυαν τον τότε πρόεδρο ως τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή κατόπιν συνεννόησής του με τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες έχουν συστήσει τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο διανομής – πώλησης ψαριών με καροτσάκια και τρίκυκλα στα οποία διαθέτουν την ψαριά τους σε τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των εμπόρων της Ιχθυόσκαλας, γεγονός που θίγει τα συμφέροντα των τελευταίων. Από αυτή την άποψη η επίθεση στους αλιεργάτες δεν ήταν “μια ακόμη ρατσιστική επίθεση” αλλά είχε και χαρακτηριστικά εκτέλεσης συμβολαίου με οικονομικά οφέλη για τους ιχθυέμπορους της Σκάλας.

(Κείμενο: Μαριάνθη Γκαβαϊσέ)

——————————————

Ακολουθεί η περιγραφή της επίθεσης και σχετικά στοιχεία της δικογραφίας όπως αυτά παρατίθενται στο από 19/02/2014 πόρισμα των εφετών ανακριτριών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής:

«Κατά των κατηγορουμένων: 1) Αναστασίου Πανταζή, 2) Κωνσταντίνου Παπαδόττουλο του Αθανασίου, 3) Ελένης – Χριστίνας Νικητοπούλου, 4) Θωμά Μαριά, 5) Μάρκου Ευγενικού έχει ήδη απαγγελθεί κατηγορία από την Ανακρίτρια του Δ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά, για τις πράξεις: α) της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού β) της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και κατά συρροή, στην οποία συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι δράστες και γ) της διατάραξης οικιακής ειρήνης, πράξεις που φέρονται τελεσθείσες στο Πέραμα Αττικής, περί ώρα 03.10′, της 12ης-6-2012, σε βάρος τεσσάρων (4) Αιγυπτίων αλιεργατών. Μετά την απολογία τους, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι στους κατηγορουμένους (πλην της τρίτης τούτων που ήταν ανήλικη και αφέθηκε ελεύθερη).

Η δικογραφία αυτή συσχετίσθηκε προς συνανάκριση ενώπιον μας, όπως ήδη αναφέρεται παραπάνω.

Ήδη δε κατά του κατηγορουμένου Αναστασίου Πανταζή, ο οποίος συνελήφθη, δυνάμει του υπ’ αριθ. 15/30-9-2013 εντάλματος συλλήψεως, μέλους του πενταμελούς συμβουλίου διοίκησης του πυρήνα του Περάματος της οργάνωσης ‘Χρυσή Αυγή’ (βλ. από 6-10- 2013 απολογητικό υπόμνημα του ιδίου ενώπιον των Ανακριτών του Ν.4022/2011), απαγγέλθηκε κατηγορία από τους Ανακριτές του Πρωτοδικείου Αθηνών για τα κακουργήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και της διευθύνσεως αυτής (άρθρ. 187 παρ.ΐκαι 3 ΠΚ), μετά δε την απολογία του, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, δυνάμει αντιστοίχου εντάλματος προσωρινής κρατήσεως των παραπάνω ανακριτών.

Εξάλλου, μετά από αίτημά μας, ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος των ως άνω κατηγορουμένων για απόπειρα ανθρωποκτονίας απο πρόθεση, από κοινού.

Ειδικότερα, φέρεται ότι: Στο Πέραμα Αττικής, ξημερώνοντας η 12η-6-2012 (περί ώρα 03.10’), οι παραπάνω κατηγορούμενοι ενεργώντας από κοινού με είκοσι (20) τουλάχιστον άτομα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αφού προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγό τύπου BAN και ένα τρίκυκλο) των Αιγυπτίων αλιεργατών, που αναφέρονται παρακάτω, εισήλθαν στη μονοκατοικία, επί της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη αριθ.32, όπου αυτοί διέμεναν, ήτοι: 1) (επ.) ABOU HAMED (ον.) MOHAMED του SAAD και της TORKIA, γεν. την 8-5-1976, ψαράς, 2) (επ.) ABOU ΗAMED (ον.) AHMED του SAAD και της TORKIA, γεν. 1-11-1970, ψαράς 3) (επ.) ABOU HAMED (ον.) SAAD του SAAD και της ΤΟRKlA, γεν. 3-5-1973, ιδιωτικός υπάλληλος και 4) EMBARAK (επ.) ABOUZID (ον.) του EMBARAK ABOUZID και της FATME, γεν. 1984 και αφού προκάλεσαν φθορές στα ξύλινα παντζούρια και στα τζάμια των παραθύρων της μονοκατοικίας, έριξαν μέσα στην κατοικία το περιεχόμενο (σκόνη) ενός πυροσβεστήρα και τον πυροσβεστήρα που το περιείχε (βλ. σχετ. από 12-6-2012 έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης του Αστυφύλακα Νικ. Φλέσσα καθώς και αντίστοιχες φωτογραφίες συνημμένες στην υπ’ αριθ. 1037/1/33-ιβ/5-7-2012 υποβλητική αναφορά της Υ/δνσης Κρατικής Ασφάλειας), στη συνέχεια, επιτέθηκαν σε βάρος του εκ των ανωτέρω EMBARAK (επ.) ABOUZiD (ον.) του EMBARAK ABOUZI D και της FATME, που κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικίας, με ξύλα και σιδερένιους λοστούς και τον τραυμάτισαν σοβαρά σε καίρια σημεία του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι και το πρόσωπο, με συνέπεια αυτός να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθειά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτήθηκε, μεταξύ άλλων, και η τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης στον παθόντα (βλ. υπ’ αριθ. πρωτ. 3973/5-7-2Q12 ιατρική γνωμάτευση Τζανείου Νοσοκομείου, από 12-6-2012 ιατρικό ανακοινωθέν και πιστοποιητικό νοσηλείας του Νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’). (Σχετ. No 87).

Η ως άνω ανθρωποκτόνος επίθεση φέρεται να διακόπηκε όταν δόθηκε εντολή, από τον επικεφαλής της ομάδας, να αποχωρήσουν από τον τόπο της επίθεσης (βλ. την από 12- 6-2012 προανακριτική κατάθεση ενώπιον του Ανθυπαστυνόμου Π. Κουτσιούμπου και την από 27-11-2013 ενώπιον μας ένορκη κατάθεση του μάρτυρα Κωνσταντίνου Τατσιόπουλου, την από 12-6-2012 προανακριτική ενώπιον του Ανθυπαστυνόμου Π. Κουτσιούμπου και την από 27-11-2013 ενώπιον ημών ένορκη κατάθεση της Ευαγγ. Πολυχρονίδου, την από 12-6-2012 προανακριτική ενώπιον του Αρχιφύλακα Κ. Στάρφα και την από 12-12-2013 ενώπιον μας ένορκη κατάθεση του ABOU NAMED AHMED, την από 19-6-2012 προανακριτική ένορκη κατάθεση του ABOU NAMED SAAD).

Ο μάρτυρας Νικολόπουλος Πέτρος, στην από 14-6-2012 ένορκη κατάθεσή του ενώπιον του Υπαστυνόμου Ε. Μονοβάσιου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Απογευματινές ώρες της 13-06-2012 κατά την περιήγησή μου στο διαδίκτυο διαπίστωσα πως στην ιστοσελίδα http://www.youtube.com αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο εμφαίνεται ο υποψήφιος βουλευτής της ‘Χρυσής Αυγής’ Λαγός Ιωάννης να αναφέρεται σε Αιγύπτιους ψαράδες της Ιχθυόσκαλας Κερατσινιου…, Αντέγραψα το εν λόγω βίντεο σε ψηφιακό δίσκο (cd-r) και σας το παραδίδω», (βλ. και από 14-6-2012 έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης του Αρχιφύλακα Κ. Πάσχου). Στο εν λόγω βίντεο εμφανίζεται ο παραπάνω βουλευτής σε συγκέντρωση σε καφετέρια στο Περαμα όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «….έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για θέματα, που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους, που μπαίνουν, κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν απ’ όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Εμείς τους λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Η παραπάνω δήλωση είχε λάβει χώρα τo απόγευμα της προηγούμενης ημέρας ήτοι λίγες ώρες πριν από την ποοαναφερθείσα επίθεση (βλ. από 2-10-2013 ένορκη κατάθεση Σ. Πουλικόγιαννη ενώπιον του Ανακριτή Ε’ Τμήματος Πρωτοδικείου Πειραιά για την προηγούμενη υπόθεση της επίθεσης στο Πέραμα). (Σχετ. Νο.88).»

2 σκέψεις σχετικά με το “Αιγύπτιοι Αλιεργάτες

  1. Παράθεμα: Σύνοψη του πορίσματος των ανακριτριών Κλάπα-Δημητροπούλου | JailGoldenDawn

  2. Παράθεμα: Σύνοψη του πορίσματος των ανακριτριών Κλάπα-Δημητροπούλου για την ΧΑ. | ypoptomousi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s